Laat Shell het licht zien ...

Vuurtorentocht 25/26 mei

Op 26 mei was de uitspraak in de historische klimaatzaak tegen Shell. Zeven organisaties – waaronder Milieudefensie en De Waddenvereniging – en 17.379 mede-eisers hebben de grootste vervuiler van Nederland gedagvaard. Samen houden we oliegigant Shell verantwoordelijk voor de gevaarlijke klimaatschade die het al decennia aanricht.

Wij – De Luchtfietsers – stapten 25 en 26 mei samen met De Waddenvereniging en Jongeren Milieu Actief op de pedalen naar het vonnis van de rechter in Den Haag. Samen wilden we Shell het (wadden)licht laten zien. En dat is gelukt!

Wat gaan we doen?

We fietsen van Ternaard aan de Friese Waddenkust naar Den Haag. Ternaard? Ja, want van daaruit wil de NAM (dus Shell) ondanks veel protesten onder de Waddenzee naar gas gaan boren. Te gek voor woorden natuurlijk …

We fietsen in een avond, een nacht en een ochtend. We vertrekken op 25 mei om 15.00 uur in Ternaard (zeedijk) en komen op 26 mei om ± 13.30 uur aan bij de rechtbank. Daar doet de rechter om 15.00 uur uitspraak. We rijden langs de Friese kust, steken (met de bus) de Afsluitdijk over en fietsen midden in de nacht door de duinen. Onderweg komen we langs een aantal vuurtorens. Het licht van de vuurtorens waarschuwt voor gevaar. En wijst de weg. Wij brengen het licht van de vuurtorens naar Den Haag en naar Shell door onze fietsen te versieren met lichtjes: fietslampjes, hoofdlampen, kerstverlichting, zwaailampen, reflectiemateriaal: alles wat maar licht geeft! 

De route

De tocht van zo’n 220 kilometer is opgesplitst in drie etappes:

  1. Ternaard – (tussenstop: Harlingen – kantoor Waddenvereniging: aankomst ± 18.30 uur) – Anna Paulowna (aankomst ± 23.30 uur)
  2. Anna Paulowna – Beverwijk (aankomst ± 06.15 uur),
  3. Beverwijk – (tussenstop Scheveningen: aankomst ± 12.00 uur) – Den Haag (rechtbank Prins Clauslaan 60) aankomst ± 13.30 uur.

Mensen kunnen de hele route meefietsen, of een etappe. Een goede fiets (toerfiets, mountainbike, racefiets of een elektrische fiets met voldoende accucapaciteit) is een vereiste. De startpunten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vervoer van station Leeuwarden naar Ternaard wordt, indien nodig, geregeld.

Kaartje: © Buro gom/Jeroen Reith

Hoe doe je mee?​

Geef je op door een mail te sturen naar post@deluchtfietsers.nl met je naam, telefoonnummer en of je de hele route of een deel meefietst. We houden je op de hoogte van de plannen.

Gebouw Waddenvereniging
Onderweg van Ternaard naar Den Haag, stop bij Waddenvereniging op 25 mei 2021

Organisatie

De Luchtfietsers, De Waddenvereniging en Jongeren Milieu Actief fietsen samen op. Maar je hoeft niet bij een van deze organisaties aangesloten te zijn om mee te doen. Ook hoef je niet per se mede-eiser te zijn. Als je je maar mede-eiser vóélt. Neem vrij van je werk, kom op een fiets die geschikt is voor deze afstand, met goede zin en graag zonder coronaklachten.

Vragen?

Twijfel je nog? Of heb je een vraag aan ons, over waarom we gaan fietsen of over de organisatie? Bel of mail ons! Via post@deluchtfietsers.nl of op 06-38599159 (Loudi) of 06-22001471 (Dirk).

We fietsen voor deze actie samen met: